a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com

Ako pomenete Fojnicu i jezero u istoj rečenici, velike su šanse da će vam prva asocijacija biti Prokoško jezero, očni biser prirode koji vas gleda već stoljećima i zove u posjetu uz jedinu obavezu da ga ostavite netaknutim. Restoran Jezero savršeno zadovoljava taj kriterij, jer ga njegovi domaćini i vlasnici vide kao prirodni dodatak turističkoj ponudi poznatog jezera, posebno ako vizualni užitak želite nadopuniti onim gastronomskim.

 

Za početak, restoran je smješten u ambijentu kolibe koja se nalazi na samoj obali jezera. Do nje dolazite lako prohodnim putem i ostavljate svoje prevozno sredstvo na brigu domaćinima na privatnom parkingu. Jednom kada se odmorite i izađete iz stanja vizualne opijenosti ljepotama jezera, poželjet ćete ga i pobliže upoznati, za šta vam domaćini preporučuju šetnju i vožnju biciklom na obilježenim stazama. Ako vam je to mrvicu predvidivo, možete se okušati i u planinarenju i ribolovstvu, a posebna atrakcija su sezonski odlasci u branje šumskih plodova poput zdravih borovnica. Po povratku, glad možete utoliti u jedinstvenom enterijeru kolibe u kojoj se nalazi osam sačeva, gdje možete izbliza vidjeti kako se priprema domaća hrana koja se nabavlja isključivo od mještana. Pored neizbježne pastrmke koju naprosto morate probati, u ponudi su tradicionalna bosanska jela poput pita ispod sača, graha, tufahija i tulumbi, uz mesne specijalitete poput teletine i janjetine.

 

Ko poznaje Balkan, sjetit će se da je uživanje u mezi poseban doživljaj kada ste u prirodi, a restoran će vam za ovu posebnu priliku ponuditi domaći masni kravlji sir i rakiju. Na odlasku, sa sobom možete ponijeti i fizički podsjetnik na vašu fojničku priču u vidu sirupa od zove, koprive i borovnice, slatka i meda, a kao nešto trajniji proizvod će poslužiti unikatne rukotvorine od vune iz ovog kraja.

GALERIJA

LOKACIJA:

 • Included

  Jezero
  Planina
  Planinarenje
  Restoran
  Smjestaj
 • Not Included

  Arheološka nalazišta
  Biciklizam
  Jahanje
  Kanu
  Manifestacije
  Muzej
  Na kućnom pragu
  Nekropola stećaka
  Paraglajding
  Pecanje
  Pećina
  Penjanje
  Po narudžbi
  Rafting
  Rakija
  Rijeka
  Skijanje
  Streljaštvo
  Šuma
  Tvrđava
  Vino

Tour Location

You don't have permission to register