a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com

Selo Lukomir na Bjelašnici najveći je „neformalni“ muzej prirode i starinskog planinskog života u Bosni na otvorenom. Kamene kuće prekrivene šindrom od trešnjevog drveta izgledaju kao da ih je neko stavio u snježnu kuglu i zamrznuo u vremenu za pokoljenja koja dolaze.

 

Za zavlačenje u vremensku kapsulu Lukomira najlakše vam je ući preko etno kolibe Lukomir. Ona će vam u sklopu svog domaćinstva ponuditi smještaj i kvalitetan zalogaj u ambijentu oštrog zraka, kristalnog neba i sunca koje skoro da možete „dokučiti“ na ovih 1500 metara nadmorske visine. Ljubazni domaćini će vas, kao i generacije gostiju ranije, ponuditi ukusnom hranom i smještajem iz kojeg se bez mnogo truda možete zaputiti u obilazak neukroćenog ali i netaknutog kanjona rijeke Rakitnice kao jedinstvene geografske formacije ovog tipa u Evropi. Hram je to prirode u koji se ulazi s poštovanjem i hrabrošću, a domaćini u etno kolibi će se pobrinuti da za buduće pothvate imate dovoljno snage. Zato ovdje ne smijete odbiti lokalni specijalitet u vidu autentičnih pita koje se spravljaju po receptima koji se prenose s koljena na koljeno. Pored pite možete tražiti i janjetinu s ražnja i teletinu ispod sača iza kojih se možete rashladiti domaćim kajmakom ili prstohvatom halve za čiju je kompleksu aromu zaslužna kako vrijedna ruka domaćina tako i sam ambijent objekta.

 

Ako vam za odlazak kanjonima u pohode treba dodatni poticaj, svoju kofeinsku energetsku bateriju možete dobiti u vidu izvorne bosanske kafe, dok će vam kapljica domaće rakije i zanatsko pivo poslužiti za grijanje krvi i obnovu početnog entuzijazma. Na polasku slobodno upišite lokaciju etno kolibe u svoju digitalnu ili papirnu mapu i znajte da je dolazak do nje i Lukomira svaki idući put brže, kraće i ugodnije iskustvo.

GALERIJA

LOKACIJA:

 • Included

  Planina
  Planinarenje
  Restoran
  Rijeka
  Smjestaj
 • Not Included

  Arheološka nalazišta
  Biciklizam
  Jahanje
  Jezero
  Kanu
  Manifestacije
  Muzej
  Na kućnom pragu
  Nekropola stećaka
  Paraglajding
  Pecanje
  Pećina
  Penjanje
  Po narudžbi
  Rafting
  Rakija
  Skijanje
  Streljaštvo
  Šuma
  Tvrđava
  Vino

Tour Location

You don't have permission to register