a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com
Image Alt

Vinarija Lug

Vinarija Lug

O NAMA:

Maglovita rosna jutra na ovim valovitim brdima obično prate suha popodneva  i sjajni zalasci sunca. Neke od najpoznatijih vinarija širom svijeta  poznate su po svojim rustikalnim krajolicima i profinjenom načinu života jednako kao i po svojim vinima. Vrijeme kao da stoji pod lokalnim nebom. Ovo je mjesto za usporiti i zaustaviti se i pustiti čulima da uživaju u gutljajima vina proizvedenog od grožđa kojem su trebale generacije da konačno ispuni svoju svrhu.

Ivica Perutina misli da je njegova vinarija morala izrasti baš ovdje, ispod ovog djelića neba u Bosni i Hercegovini. On smatra da ona ne bi trebala biti ni tajna. U stvari, Ivica kaže da je vinarija otvorena u kraju čije su prikladno ime, Pijana brda, vjerovatno smislili pripadnici austrougarske elite koja ga je često posjećivala. Možda ga zato i mi trebamo ponovo otkriti.

Južna regija Bosne i Hercegovine već je poznata po nasljeđu proizvodnje grožđa. Ima idealnu klimu, nadmorsku visinu i pogodno tlo.

Vinarija Lug proizvodi vina od neke 2015. godine. Iskoristivši fantastične lokalne uvjete za uzgoj, u vinariji se danas proizvode vrhunska vina sa svijetlom i svježe bijelom sortom Žilavka i rubinski crvenom Blatinom, a uskoro će se početi puniti i crveni Cabernet Sauvignon.

Naravno, vinogradi koji sazrijevaju generacijama daju i najfinija vina. Ivica je krenuo na dug i beskompromisan put ka kvaliteti i on zna da će za njega trebati godine strpljenja. On zato vrlo pažljivo predstavlja svoja vina na tržištu. Kao novi proizvođač, vinarija ima skroman inventar.

Najbolji način da kušate i kupite ova vina je da posjetite samu vinariju, osim ako ne ulovite Ivicu na regionalnim vinskim festivalima na kojim njegova vina šarmiraju nove entuzijaste i jačaju svoju reputaciju.

Do danas, velika većina posjetitelja su strani turisti koji su o njegovoj vinariji čuli putem interneta i dobrog glasa. Turisti dolaze na degustaciju vina. Neki obiđu vinograde i vinariju i povremeno uživaju i u gurmanskom obroku u privatnom aranžmanu. Po dolasku, Ivica će vam predložiti da se zadržite u ovom kraju i tako pobjegnete od svakodnevnice, odsjednete u vili, opustite se kraj bazena i uživate u odličnoj hrani u kombinaciji s vinima.

ŠTA OVO MJESTO ČINI POSEBNIM:

Prilika da posjetite vinsku regiju svjetske klase koja izgleda poput razglednica iz Toskane i doline Napa. I sve to u Bosni i Hercegovini. Možete se naknadno hvaliti prijateljima da ste je prvi posjetili. To je vinarija sa ograničenom proizvodnjom koju čeka svijetla budućnost.

AKO DOĐETE U POSJETU:

Nazovite (ili pošaljite email ili poruku) unaprijed, najmanje 24 sata prije posjete. Vinarija je otvorena tokom cijele godine. Razmislite o organizaciji privatne večere s prijateljima i porodicom, možda za neku posebnu priliku. Pitajte za najbolje doba dana za dolazak, možda u vrijeme zalaska sunca. Ostavite mjesto u gepeku da ponesete nešto vina na odlasku.

 

ŠTA MOŽETE KUPITI:

Vina Žilavka (bijela), Blatina (crvena) i Caubernet Sauvignon (crvena). Ivica predviđa da bi vina iz 2020. mogla biti izvanredna!

TOP 100 RURALNIH GASTRO-TURISTIČKIH LOKACIJA:

Na istoku, u gradu Stocu, možete posjetiti još jednog malog proizvođača vina, vinariju „Daorson“, kao i tamošnji gurmanski restoran „Pinnes Pub“. Nazovite da se najavite za nezaboravan i posebno pripremljen ručak ili večeru. http://www.vinodaorson.ba/

Kupite lokalne gurmanske proizvode od voća, povrća, bilja i orašastih plodova u zadruzi „Hercegovina“. https://www.facebook.com/zadrugahercegovka/ 

Idući prema zapadu možete doći do grada Čapljine i u restoranu „Villa Rustica“ večerati ribu i lokalne mesne i povrtne specijalitete s roštilja u ambijentu antičkih ruševina.  https://www.facebook.com/villarusticacapljina/ 

U selu Prćavci nalazi se proizvođač „Oliva“ od kojeg možete kupiti ekstra djevičansko hercegovačko maslinovo ulje u izvedbi porodice Milićević. Ulja EVOO je ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje je intenzivno zelene boje, hladno prešano, nerafinirano i nefiltrirano,  i ima prepoznatljivu aromu i pikantni okus. https://www.facebook.com/MaslinovoUljeOliveOil/ 

OBLIŽNJE ATRAKCIJE:

Hutovo blato je močvarna površina i rezervat ptica s mogućnostima planinarenja, biciklizma i vožnje čamcima. To je najpoznatije sklonište za ptice u regiji. Na području Stoca možete posjetiti ilirske ruševine grada Daorsona na visoravni Banje. Odatle puca pogled i na dolinu rijeke Neretve. Zidovi akropole građeni su monolitnim kamenjem. Grad je bio lokalno središte, sve dok ga Rimljani nisu osvojili u 1. stoljeću prije nove ere. Zaustavite se i da obiđete UNESCO-vu kulturnu baštinu svjetske klase kakva je nekropola Radimlja sa prekrasnom kolekcijom srednjovjekovnih bosanskohercegovačkih stećaka. Posjetite pećinu Badanj u selu Borojevići koja je nacionalni spomenik sa crtežima koji datiraju između 12.000 i 16.000 godina prije nove ere.

LOKACIJA:

Vinarija Lug nalazi se uz cestu M6 u selu Crnići, općina Čapljina, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (na jugu BiH). Vinarija je smještena 12 km zapadno od Stoca i 14 km od Čapljine. Do obalnog grada Neuma dijeli vas sat vožnje.

 

GALERIJA:

You don't have permission to register