a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com
Image Alt

Pčelarstvo Tatarević

Pčelarstvo Tatarević

O NAMA:

Jajce, Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina

Život medonosnih pčela je nevjerovatan. Uz tiho zujanje i naše strahopoštovanje pred njihovim  bolnim ubodima, one kolektivno i neumorno rade na načine koje jedva da možemo razumjeti. Pčele proizvode neke od najukusnijih i najzdravijih prirodnih užitaka kakav je zlatni med sa suptilnom aromom lokalnog cvijeća.

Staklenke meda i proizvodi koje možete naći na lokalnoj pijaci krajnje su tačke pčelinjeg putovanja. Posjeta farmi meda odnosno pčelinjaku otvorit će vrata fascinantnog svijeta pčela.

Tokom posjete pčelarstvu „Tatarević“, porodičnom poljoprivrednom domaćinstvu, u jednom opuštajućem seoskom ambijentu naučit ćete sve o proizvodnji meda i drugih prirodnih proizvoda i blagodati. Na brdima iznad kanjona Vrbasa, porodica Tatarević će s vama podijeliti tajne zanata koji su razvijali u proteklih 18 godina. Počeli su skromno, sa dvije košnice, čiji je broj u međuvremenu porastao na više od sto.

Med sa svake farme ima jedinstveni okus koji se temelji na lokalnoj flori i polenu. Porodica Tatarević uzgaja pčele i pravi med u različitim krajevima kako bi svom medu dodala raznolike arome i zdravstvene karakteristike. Jedan od cijenjenih pčelinjih proizvoda je matična mliječ. Mliječ ima oštar okus, zbog čega se često miješa s medom s kojim u kombinaciji povoljno djeluje na ublažavanje alergija. 

Ova vrijedna porodica je dodala i novu atrakciju po kojoj je prva u regiji – tzv. api komoru za inhalaciju zraka iz košnica. U maloj drvenoj kabini, posjetitelj može sjesti u udobnu stolicu kraj prozora s pogledom na farmu i dolinu  i kroz cijev udisati ljekoviti zrak iz košnica! To je apiterapija koju su koristili još stari Egipćani. Zrak koji udišete prožet je elementima saća – polenom flore, nektarom, propolisom, matičnom mliječi i medom. Domaćini velikodušno i besplatno nude ovo iskustvo kako bi ohrabrili svoje posjetitelje.

Porodica Tatarević je orijentirana na zajednicu. Nakon izbijanja pandemije koronavirusa, oni su zajedno s drugim proizvođačima organizirali distribuciju meda medicinskom osoblju, mlađoj i starijoj populaciji. Njihov pošten pristup razvoju farme i pomoći zajednici možete iskusiti i sami ako posjetite ovo domaćinstvo. 

ŠTA OVO MJESTO ČINI POSEBNIM:

Tatarevići nude iskreno i toplo gostoprimstvo i spremni su da s vama podijele svoje proizvode. Ovo je prilika za odmor u prirodnom utočištu s prekrasnim krajolikom i smirujućim zvukovima vode i ptica. Inhalacijska api komora  je prirodna terapija koja stimulira sva vaša čula.

AKO DOĐETE U POSJETU:

Uživajte u živopisnoj vožnji kroz kanjon Vrbasa. Za najbolje iskustvo, nazovite domaćine unaprijed ili im pošaljite email da najavite posjetu. Izdvojite vrijeme za učenje o pčelama i uživanje u gostoprimstvu domaćina. Zamolite ih da probate malo svježeg saća, a za egzotičan okus isprobajte i matičnu mliječ.

Pitajte domaćine koje voće ili povrće je u sezoni. Kada smo posjetili domaćinstvo u junu, bilo je svježih trešanja koje su poznate po svom okusu.

Besplatno uživajte u api komori za inhalaciju. To je iskustvo koje možete dobiti samo na ovoj farmi. Provjerite sami da li osjećate zdravstvene učinke terapije, a već sama aroma je divno iskustvo.

Farma je prikladna za porodicu i ima čisto kupatilo i malu kolibu za goste. Gosti mogu uživati u boravku na otvorenom i razgovarati uz bosansku kafu, lagane napitke i prirodne poslastice.

ŠTA MOŽETE KUPITI:

Počnite s medom i sirovim saćem, ali imajte na umu da porodica Tatarević i njihove pčele daju mnogo više! Potražite matičnu mliječ, propolis, hrskave pelete stvrdnutog polena, mješavine meda, meleme i kreme na bazi meda, pčelinji vosak, napitke na bazi meda i kandirano voće s medom. Kao bonus, domaćini nude i regionalne voćne sorte poput grožđa i trešanja, a proizvode i domaće sirupe i druge specijalitete.

TOP 100 RURALNIH GASTRO-TURISTIČKIH LOKACIJA:

Posjetite Naturgeist, proizvođača domaće tjestenine, na adresi Donja Katina 23. Objekat je otvoren od 8 do 16 sati. https://www.facebook.com/pg/naturgeist.tjestenina/about/?ref=page_internal

Uživajte u jelima na otvorenom u predivnom Eko Centru Konoba Slapovi uz Plivsko jezero s pogledom na vodopade. Probajte domaće bosanske specijalitete, uključujući svježu pastrmku. Otvoreni su od 8 do 23 sata. https://www.facebook.com/Eko-Centar-Konoba-Slapovi-780227618802575

OBLIŽNJE ATRAKCIJE:

Posjetu može obogatiti obilaskom historijskog grada Jajca, uključujući tamošnji vodopad visine 27 metara na rijeci Plivi (uz mogućnost spuštanja na zipline!), rimski hram Mitre iz 3. vijeka, tvrđavu Jajce iz 13. vijeka koja početkom 15. vijeka služila kao bosanska kraljevska rezidencija, srednjovjekovnu katoličku crkvu sv. Luke sa katakombama, Muzej AVNOJ-a u kojem je 1943.  donesena deklaracija o osnivanju Jugoslavije. Posjetite i vodenice na Plivi koje su obnovljene i stavljene u funkciju kao nacionalni spomenik koji je od farme udaljen 5 kilometara.

LOKACIJA:

Farma je smještena u kanjonu Vrbasa, u zaseoku Barevo, s pogledom na rijeku Vrbas na https://goo.gl/maps/NavmDeCe1S8GjKyMA (Google Maps).

Vožnja iz pravca Jajca: Idite u pravcu sjever/sjeverozapad duž ceste M16/E661 i pratite rijeku Vrbas. Nakon 14,1 kilometara skrenite lijevo i vozite uzbrdo (asfaltiranom cestom) nekih 850 metara sve dok na desnoj strani ne ugledate mali znak. Tamo ćete lako pronaći mjesto za parking.

GALERIJA:

You don't have permission to register