a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com
Image Alt

Ribnjak Izvor

Ribnjak Izvor

O NAMA:

Mnoštvo užitaka u Bosni i Hercegovini možete pronaći samo ako siđete sa glavne ceste. Javna „tajna“ u selu Mehurići u blizini Travnika (srednja Bosna) je i ribnjak „Izvor“ u čiju posjetu doista vrijedi uložiti dodatni trud. 

Posjetitelji će biti nagrađeni jednom od najboljih pastrmki u Evropi. Ona se uzgaja u ribnjacima koji se pune izvorskom planinskom vodom. Adil Lozo je decenijama sanjao o izgradnji ribnjaka koji je i dovršio 2006. godine. Dok su stanovnici hrlili u ribolov, pružila im se prilika i da iskoriste mjesta za roštilje kako bi mogli jeszi svježu pastrmku dok uživaju u svježem zraku, zelenilu i bistrim potocima.

Kako je baza gostiju rasla, porodica Lozo je proširila svoj biznis. Otvorili su restoran u kojem cijele porodice i njihovi prijatelji mogu pobjeći od svakodnevnice kako bi uživali u hrani i zajedničkom druženju. Dodani su uređeni vrtovi i popločane površine kako bi pomogli u nastanku jednog živopisnog prirodnog utočišta. Prije nego sjednu za trpezu, posjetitelji mogu šetati po ribnjaku, slikati se i potpuno se opustiti.

Kruna ponude s jelovnika je pastrmka s roštilja s domaćim krompirom i povrćem. Gosti se obično duže zadržavaju jer svoje posjete obogate i tradicionalnim desertima i kafom.

Za izrazito gostoljubivu atmosferu odgovorno je osoblje koje čine članovi porodica iz susjednih sela. Konobari su profesionalni i pomoći će vam u odabiru jela. Oni vas, ipak, neće požurivati da naručite jer žele da se osjećate opušteno. Naravno, ovdje možete kupiti i svježu pastrmke za ponijeti.

 

ŠTA OVO MJESTO ČINI POSEBNIM:

Kvalitet pastrmke privlači goste od samog početka. Nivo kvaliteta se zadržao, ali ono što kreira nezaboravno iskustvo jeste fascinantno prirodno okruženje koje potiče uživanje u hrani i društvu. Posao se vodi u porodičnom stilu, sa strašću i ponosom na domaću pastrmku i gostoljubivost uz koju se ona služi.

AKO DOĐETE U POSJETU:

Ribnjak „Izvor“ posebno je popularan subotom i nedjeljom popodne. Djeca imaju dovoljno prostora za trčanje i igranje. Jelovnik uključuje i predjela s piletinom i mesom za goste koje ne zanimaju pastrmke. U restoranu se ne služi alkohol.

Objekat je otvoren tokom cijele godine, tako da ga možete posjetiti i zimi. Iako je vanjski prostor zatvoren, restoran je ugodno mjesto za promatranje snijega. Cijene su pristupačne. 

ŠTA MOŽETE KUPITI:

Svježa pastrmka (očišćena).

OBLIŽNJE ATRAKCIJE:

U blizini, na 10 kilometara udaljenosti, nalazi se planina Vlašić (1.943 metra) koja je poznata po blagim padinama s pristupačnim terenom za skijanje i planinarenje. Travnik je centar historije i kulture. Najraniji dokazi o naseljenosti ovog područja potiču iz bronzanog doba. Slavna historija grada seže još u rimska vremena, ali je grad doživio pravi procvat tokom osmanske ere. Neke poznate građevine preživjele su požar koji je 1903. zahvatio grad. Obiđite stari grad sa tvrđavom, dvije sahat-kule i džamijama Sulejmanija/Šarena. Poznati Travničanin je književnik nobelovac Ivo Andrić koji ovdje ima Memorijalni muzej smješten u njegovoj rodnoj kući. Travnik je bio inspiracija za jedan od njegovih romana, Travnička hronika. U blizini se nalazi rimokatolički samostan Guča Gora, osnovan 1859. godine.

 

Ovaj kraj je poznat po dva kulinarska specijaliteta. Možete uživati u poznatom domaćem ovčjem siru, zvanom vlašićki ili travnički sir. Svježi sir možete kupiti u Vlašićkoj kući koja ima prodavnicu na prvom spratu i restoran iznad nje. Iza restorana je pogon za proizvodnju sira. 

U Travniku je rođena i jedna jugoslovenska kulinarska heroina. Zlara Bartl (rođena je 1920., a umrla 2008. u Beogradu) je osmislila legendarni začin Vegeta 1959. u Beogradu.

LOKACIJA:

Vožnja iz Sarajeva/A1 u pravcu Zenice: Vozite se cestom A1 i na 10 km prije Zenice skrenite prema E73/ M157/M5 i pređite rijeku Bosnu.  Idite na skretanje za E661/M5 i vozite cestom E661 nekih 18 km a onda skrenite desno na R440 (nema signalizacije). Nakon 12,8 km skrenite lijevo prema Ribnjaku „Izvor“. Dostupno je popločano parkiralište.

GALLERY:

You don't have permission to register