a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com

Put vina

Trajanje: Dva dana (vikend)
Sarajevo - Mostar - Stolac - Čitluk

Vinarija Daorson – Vinarija Lug Stolac – Vinarija Brkić Čitluk

Uz tradiciju dugu preko 2000 godina, ispričati ćemo vam priču o kulturnoj baštini Hercegovine i njenim poznatim autohtonim sortama vinove loze, žilavci i blatini, koje su idealne za uzgajanje u lokalnim klimatskim uslovima po generacijski prenošenoj tradiciji.

Na ovom putovanju naučiti ćete nevjerojatne stvari o vinovoj lozi i historiji Bosne i Hercegovine.
Zbog svoje klime koja pruža gomilu sunca, vrućih ljeta i blagih zima, Hercegovina ima savršeno okruženje za uzgoj grožđa i proizvodnju vrhunskih vina. Hercegovina je zemlja sunca i kamenja, a proplanci i doline prekriveni su grmljem i drvećem. Svakom prolazniku ovaj ambijent nudi nezaboravne prizore i atmosferu ugodnu za oko i dušu.

Želite li otkriti, posjetiti i doživjeti najljepše vinograde Hercegovine? Dopustite nam da vas odvedemo tamo!

Provest ćemo vas ovim krajolikom izvanredne ljepote. Upoznat ćete jedinstvenu kulturnu baštinu područja i bogatu historiju. Sigurno će vas šarmirati izvrsna hercegovačka vina, zajedno sa izvornim domaćim jelima.

Što se može očekivati od cjelodnevne vinske ture po regiji s 2000 godina starom vinarskom tradicijom?

Degustacija vina jeste važan dio svakog dana, ali mi na ovoj turi želimo da pričamo i o historiji i tradiciji hercegovačkog vina.

Na ovoj turi provest ćemo vas kroz dvije najharizmatičnije vinarije u Stocu, Vinariju Daorson i Vinariju Lug. A zatim vas vodimo u živopisni vinski gradić, Čitluk gdje se smjestila Vinarija Brkić.

Vinarija Lug je mala porodična vinarija koja se nalazi se na području Dubrava (Crnići), između Stoca i Čapljine. Vinarija Lug proizvodi uglavnom dvije vrste vina, blatinu i žilavku.

Vinarija Daorson je dobila naziv po Daorsonu, jednom od najstarijih antičkih gradova u Evropi, koji se nalazi na Ošanjićima kod Stoca. Nastao je u toku željeznog doba, dok sačuvane zidine i najveći dio nalaza potječu iz helenističkog razdoblja (323 p.n.e.-30 p.n.e.), kada se Daorson, kao narodno i političko središte ilirskih Daorsa, najviše razvio. Daorson napravljen je po uzoru na čuvenu Mikenu, a specifičnost jesu “kiklopski zidovi”.

Podrumi Brkić se oslanjaju na eksperimentiranje sa svojim jedinstvenim organskim vinima od autohtonih hercegovačkih sorti vinove loze. Podrumi Brkić kriju najintimniji ambijent za nastanak vina. Dodajte tome i bogat izbor njihovih izvrsnih aromatiziranih maslinovih ulja, i eto vam savršenog uvoda u plodove Hercegovine čiji se okusi istovremeno natječu i nadopunjuju.
Kada nisu zauzeti poslovima u vinogradu i polju, ova porodica će vrlo rado s vama podijeliti ugodne trenutke uz domaća vina.

Galerija

You don't have permission to register