a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com

Turistički aranžman #2: Put sira

Trajanje: Dva dana
Kupres - Livno - Tomislavgrad

Đir sira - Safari tura na Kruge - Livanjski sir - Sturba bird watching - Mandek jezero - Plaža Marinovac - Buško jezero

Vodimo vas na gastro-biciklističku stazu “Đir sira”, prvu i jedinstvenu stazu u Bosni i Hercegovini namijenjenu svima koji su spremni iskusiti nešto drugačije – gastro biciklizam. Gastro-biciklistička staza ‘Đir sira’ rodila se iz jednostavne ideje – ponuditi zanimljivu i do sada neistraženu turu u okolini Kupresa, drugačiju od uobičajenih turističkih ponuda.

Na 1.200 metara nadmorske visine, na Kupreškoj visoravni, postoje 92 različite biljke od kojih su 25 endemske. Sve one utiču na kvalitet dobro poznatih kupreških sireva. Na ovoj turi ćete isprobati najbolje kupreške sireve.

Po dolasku u Livno prva stanica su Kruge, u podnožju planine Cincar. Ovdje još od kraja 60tih godina živi nekoliko stotina divljih konja. Kako bi preživjeli, oni dnevno znaju preći i po nekoliko desetina kilometara, i, mada nisu geografski ograničeni, nikada nisu otišli sa ovog područja. Nakon toga posjetit ćemo vidikovac sa kojeg se pruža pogled na Glamočko i Livanjsko polje.

A zatim vas vodimo da probate poznati Livanjski sir po kojem su poznate Kruge. Autohtoni livanjski sir počeo se proizvoditi krajem 19 i početkom 20 stoljeća. On se radi po stoljetnoj recepturi koju su u BiH donijeli franjevci iz Švicarske. Livanjski sir jedan je od najkvalitetnijih sireva u BiH, a stoljetna tradicija ga svrstava u autohtone.

U Livnu ćemo posjetiti i rijeku Sturbu i doživjeti  Livno i njegove ljepote na drugačiji način, uz vožnju kanuima i promatranje ptica nezaboravno iskustvo neće izostati!

Ovu turu ćemo završiti na Buškom jezeru u Eco selu Grabovica.

Galerija

You don't have permission to register