a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com

Putevima sira

Sirevi se mogu pronaći u svakom kutku Bosne i Hercegovine, a mi vas u nastavku  teksta vodimo putevima koji su omeđeni i popločani ovom drevnom, ali gastronomski vječno mladom i atraktivnom namirnicom.

 

Počnimo od obronaka Vranice koji su dom porodičnoj mljekari Fojnica Milk. Referenca na planinu nije tu samo radi lakše geografske identifikacije, jer je ovaj toponim sa mirisima i okusima tamošnje flore zapravo aktivni sastojak u gurmanskom doživljaju sireva koji se rade u ovoj mljekarskoj manufakturi.  Pri tom, treba znati da je fojnički kraj već sam po sebi poznat po atraktivnoj prirodi jer je dom brojnim lječilištima, izvorima i beskrajnim zelenilom. Sve navedeno tvori koloplet aroma i okusa koji su ugrađeni u sireve Fojnica Milk, a za njihov potpuniji doživljaj i proizvođači će vas poštedjeti konverzvansa i aditiva. Zato su ovi sirevi najlakše dostupni samo u uskom geografskom rejonu iz kojeg potječu, taman kao što je i prikladno s obzirom za njihovu kapilarnu vezanost za fojničku regiju koju su učinili diskretnim sastojkom svoje arome. 

 

Za sličnu, a opet individualnu i zasebnu priču morat ćete otići i na drugi kraj zemlje, sve do domaćinstva Klekovača kod Bosanskog Petrovca. Tamo će vas ponuditi sirom koji više nije ograničen samo na gurmansku priču, jer mu se vijekovima pripisuju i ljekovita svojstva – kozjim sirom. To znači da je ovdje svaki zalogaj sira ujedno i potencijalno najukusniji lijek koji ste ikad probali, uz savršenu „scenografiju“ za konzumaciju koju čine proizvodni objekti domaćinstva. Oni su ovdje naprosto srasli sa krajiškom prirodom, a posvećenost i zahvalnost pred njenim šumama i brdima vidljiva je i u odluci domaćina da u svoje sireve ne dodaje ništa što će ih pretvoriti u ono što nisu, a to su grumeni subliminalnog okusa, netaknute prirode i višegeneracijske tradicije izrade proizvoda koji je othranio generacije. Za avanturizmu sklonije gurmane sira, ovdje ćete moći potražiti i arome kao što su biber, bijeli luk, čili i maslina, a svojevrsna kruna ponude će biti sir sa suhim voćem koji se kupa u maslinovom ulju.

 

Ako krenemo ka jugu, neizostavna stanica je mljekara Perfetto Plus iz Nevesinja koja vas želi očarati brakom između savremenog pristupa poslovanju i prezentaciji, ali i njegovanju kulta  izrade najboljih sireva po receptima koji su alhemičarski tajanstveno usavršavani u sjeni hercegovačkih planina. Zapravo, ovdje svaki zalogaj sira predstavlja ulaznicu gostoprimstva u hercegovačke domove od kojih mljekara nabavlja svoje mlijeko, a koji njeguju sirenje još od vremena pastirskog mijeha i kućnih sušara za sir na drva. U Perfetto Plus možete lako naučiti zašto je moguće imati previše dobrog izbora, jer ćete među 20 ponuđenih specijaliteta ovdje teško isprobati sve njih za jedan dan. No, ni Rim nije bio izgrađen za dan, tako da u svom itineraru na bh. stazama sira Nevesinje i Perfetto Plus morate dovoljno vidljivo označiti, opet dovoljno suptilno da ne zanemarite i ostale sirne destinacije.  

GALERIJA:

You don't have permission to register