a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com

Hodaj vinskim stazama BiH

Ako je vino božanski napitak koji sakralizira odnos između čovjeka i zemlje, Bosna i Hercegovina je sigurno jedan od „posvećenih“ lokaliteta na enološkoj mapi svijeta. Kultura konzumacije ovog napitka ima korijene duboke i stamene kao i sama vinova loza koja, poput arterija, crta granice između svjetova. Ove se razlike, srećom, temelje tek na boji, aromi ili prigodi za konzumaciju dionizijskog napitka i od njih nikoga neće zaboljeti glava (doslovno). Uz vino su se u BiH ispraćalo u vojsku, slavilo rođenje djeteta, ženilo i udavalo, a najčešće i „ovjeravalo“ postojeća prijateljstva i savezništva te sklapalo nova. 

Rural.ba želi biti vaš kompas na ovoj stazi, i to veoma diskretan, jer naša mapa nema pretenziju da bude univerzalna za svačiji lični odnos s vinom, ali može biti vaš vjeran vodič na stazi sa bezbroj prečaca i skretanja. To znači da mi vino pratimo od momenta sadnje grožđa do njegovog pretakanja u čašu naslade i zadovoljstva, pri čemu prva polazna tačka može biti i posljednja u nečijem drugom privatnom vinskom atlasu – važno je napraviti prvi korak, a vinska staza će se već sama popločati pred vama.  

Za prvu početnu stanicu vrijedi krenuti iz kraja koji je u prošlosti bio nepravedno zapostavljen i blijedim bojama ucrtavan na vinskim mapa BiH – Bosnu. Da, makar Hercegovina s razlogom krade pažnju na svom spoju mediteranskog ambijenta i autohtonih sorti, Bosna je u najstarija vremena bila veliki zemaljski vinograd čije loze pletu dosta duboko historijsko korijenje. Njega danas, na primjer, nanovo otkriva i obnavlja vinarija Pajić iz Brčkog, čiji se slasni napici danas izvoze u zemlje poput Austrije, Mađarske i Srbije. Poslovni i vinski model Pajića temelji se ne samo na blagorodnoj zemlji na obroncima Majevice i pitomim brdima na rubu Posavine, nego i na lokalnom čovjeku koji na prekrasnu terasu u sklopu vinarije dolazi kao učenik kojeg se uvodi u vinske tajne ili kao veteran u vječnoj potrazi za novim okusima.    

Zapadnim krakom naše ceste iz ovog smjera ćete neminovno doći do vinarije Jungić smještenu u pitoreskni ambijent sela Markovac u blizini Čelinca. I ovdje ćete se uvjeriti u snagu aktuelne vinske renesanse koja je pogodila „nehercegovački“ dio vinske karte BiH.  Jungići će vam, kao „renesansni“ vinari usput pokazati da vinarstvo, baš kao i vino u pažljivoj kombinaciji s određenim namirnicama, najbolje „ide“ uz vrhunsko ugostiteljstvo. Još kada dodate se ono odvija u nestvarno lijepom prirodnom ambijentu, goste je lako zadržati ne samo kapljicom više, nego i odlukom gosta da tamošnje vrhunsko vino ispija dok su mu i ostala čula,poput vida i mirisa, jednako stimulirana.  

Na južnoj ruti našeg vinskog puta shvatit ćete zašto je višak izbora ponekad i otežavajuća okolnost, ali to je, istovremeno, i svjedočanstvo važnosti hercegovačkog kraja kao vinske meke BiH. Bez obzira na broj vinarija, mi vam moramo  predstaviti “barem” dvije. Obje su iz Stoca i dovoljno su posebne, makar na prvi pogled i slične. 

Vinarija Daorson će, tako, već svojim imenom svakom vinskom gurmanu poslati važnu poruku o kontinuitetu i tradiciji proizvodnje  vina u ovoj regiji još od antičkih vremena. Tamošnji vinski alhemičari danas proizvode vina od autohtonih sorti grožđa Žilavke i Blatine na ruševinama nekadašnjeg ilirskog naselja Daorsona. U procesu će oni magijski prenijeti dio arome i patine prošlosti na sve napitke koje ćete pronaći na tamošnjoj vinskoj karti. Bilo da se pilo iz amfore, pehara ili krčaga, lokalno vino je bivalo i ostajalo isto, a mi ćemo vam tek izdvojiti vino Pinnes. Ono je specijalitet vinarije imenovan po ilirskom ratniku koji je stradao u odbrani plodne zemlje čiji se grozdovi danas pretapaju u ukusne kapljice. Za konzumaciju će vam biti ponuđen prostor atraktivnog Pinnes puba kao mjesta gdje se u ugodnom ambijentu vinska kultura slavi uz  pomoć specijaliteta hercegovačke i mediteranske kuhinje i žive muzike.

Ista (heregovačka) regija je dom vinarije Tolj u selu Blatnica kod Čitluka koja proizvodnju vina spaja s atraktivnim ugostiteljskim ambijentom i svojevrsnom laboratorijom-kušaonom za testiranje opojnog napitka od vinove loze na različitim profilima vinskih entuzijasta. Tu ćete pronaći vina kao što su Kosara (Žilavka), Vitača (Žilavka-barrique), Kavalkada (Žilavka), Ivaniš (Blatina) i Prozračac (Trnjak).

Nakon što zadovoljite žeđ, možete polagano krenuti u obilazak lokalnih vinograda, što će vas, neminovno, odvesti i do obližnje kolonije stećaka. Koji god vid zadovoljstva odabrali, vinarija Tolj će vam ostaviti vječno odškrinuta vrata koja ćete rado otvarati kad god čujete suptilni zov vinskog hedonizma iz južnih krajeva u predvorju Mediterana.

GALLERY:

You don't have permission to register