a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com
Image Alt

Fojnica MILK

Fojnica MILK

O NAMA:

„Nije svaki sir isti“

Fojnica, Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina

Fojnica MILK, regionalni proizvođač sira, izdanak je savremenog partnerstva između kulturnog i prirodnog nasljeđa srednje Bosne.

Regija Fojnica poznata je po ljekovitim termomineralnim vodama i čistom i prirodnom okruženju. Domaće krave daju mlijeko nakon ispaše na lokalnim pašnjacima  i izvorima vode, i to bez industrijskih i poljoprivrednih supstanci. S ovim prirodnim mlijekom i posebnom lokalnom aromom, Fojnica Milk proizvodi tradicionalne sireve posebne svježine i bez konzervansa. Zato se oni mogu nabaviti samo u ovom kraju.

Nermin Omanović  je otvorio mljekaru kako bi objedinio  svoje dvije strasti: ljubav prema rodnom kraju i porodičnom nasljeđu proizvodnje sira. Ovaj kraj je ušuškan između više planinskih lanaca koji nude okrepljujuće šetnje uz inspirativne pejsaže i priliku da se povežete sa elementima zraka, zemlje i vode. Porodične farme su razbacane po cijelom kraju i ponudit će vam svježe mlijeko, meso i druge  proizvode.

Fojnica MILK u svoje proizvode unosi iskustvo rodnog kraja. Koristeći najnoviju opremu, Nerminov tim i dalje koristi tradicionalni postupak proizvodnje sira. Ipak, za razliku od generacije svojih roditelja, on može povećati obim proizvodnje tako da se njihovi sirevi i mliječni proizvodi mogu prodavati u trgovinama i distribuirati po restoranima. Naravno, kako ne sadrže konzervanse, njegovi svježi sirevi moraju se brzo pojesti. Dakle, ovi se proizvodi ne mogu distribuirati dalje nego što dostavni kamion može pokriti za nekoliko sati. To je bh. proizvod u kojem se može uživati ​​samo u ovoj zemlji.

ŠTA OVO MJESTO ČINI POSEBNIM:

Ovdje se  regionalna baština proizvodnje hrane i vrhunskog ukusnog sira održava u životu i u 21. stoljeću. Fojnica MILK slavi i štiti prirodni okoliš i lokalnu kulturu prehrane. Prosto možete osjetiti razliku u okusu sira koji je napravljen od svježeg i prirodnog lokalnog mlijeka. Ono što se nekada tradicionalno izrađivalo u kućama, sada se proizvodi u nešto većem obimu i prodaje u trgovinama, bez kompromisa po pitanju kvalitete. Kako nemaju konzervansa i aditiva, ovi sirevi se prodaju samo na razumnoj udaljenosti od proizvodnog pogona.

AKO DOĐETE U POSJETU:

Pogon ima stroge zdravstvene propise, tako da nije dostupan za posjete. Međutim, ovaj kraj je prelijep i ako ga posjetite, ostat ćete oduševljeni stepenom zaštite prirodnog okoliša od bilo kakvog zagađenja. Dakle, možete uživati u ljepotama ovog kraja, s mogućnostima planinarenja i biciklizma, kao i promatrati ili sami isprobati seoski način života u prirodi.

ŠTA MOŽETE KUPITI:

Sireve i mliječne proizvode možete kupiti preko Interneta na https://fojnicamilk.ba/ kao i potražiti sir u trgovinama. Još bolje, zamolite lokalnu trgovinu da u prodaju uvedu ove sireve i mliječne proizvode.

Svi sirevi rade se od mlijeka domaćih krava. U ponudi je svježi kajmak  u slanoj i slatkoj verziji, svježi bijeli sir napravljen na tradicionalni način,  bez dodataka ili u kombinciji sa bijelim lukom ili čilijem,  kao i sir koji je dimljen na hrastovom drvetu, sa ili bez dodatka bijelog luka ili čilija.

U ponudi su i jogurt i mladi sir.

TOP 100 RURALNIH GASTRO-TURISTIČKIH DESTINACIJA

U Rekreativnom centru Brusnica (www.brusnica.ba) na planini Vranica možete uživati u zimskim sportovima i odsjesti u odmaralištu, apartmanima ili vikendicama. U Fojnici možete uživati u toplom gostoprimstvu i iskustvu boravka  na farmi u sklopu seoskog domaćinstva EKO IVA. https://goo.gl/maps/viBZ6HyERP7cQfeB8

OBLIŽNJE ATRAKCIJE:

Impresionirat će vas slapovi Kozice visine 20 metara koji se nalaze na udaljenosti od oko 10 km od Fojnice. U blizini je Kiseljak, grad sa izvorima mineralne vode. U Fojnici je i Franjevački samostan Svetog Duha poznat po svojoj biblioteci s knjigama koje datiraju prije 1500. godine.

LOKACIJA:

GALERIJA:

You don't have permission to register