a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa cum sociis Theme natoque.

Latest Posts

1-677-124-44227
184 Main Collins Street West Victoria 807
info@yoursite.com

Smjernice i protokoli za zdravstvenu zaštitu od COVID-19 u turizmu.

Na ovom linku se nalaze smjernice Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID) o zaštiti od COVID-19 u turizmu u Bosni i Hercegovini.

Zdravlje je najvažnije

Situacija u vezi s mjerama za suzbijanje pandemije SARS-CoV-2 (COVID-19) mijenja se iz dana u dan, što znači da je praćenje najnovijih informacija i pridržavanje mjera presudno za zaštitu zdravlja. Ako putujete tokom trajanja epidemije, morate pažljivo slijediti preventivne mjere i higijenske preporuke kako biste spriječili lično zaražavanje ili širenje bolesti.

 

Ako dolazite izvan granica BiH, na web stranici Granične policije BiH možete pronaći trenutne informacije o uvjetima prelaska državnih granica, preventivnim smjernicama u sektoru turizma i ugostiteljstva, javnom prijevozu itd.

Šta uraditi prije dolaska na željenu destinaciju?

Korisno je provjeriti situaciju u svakom kantonu ili regiji koju želite posjetiti. Neki kantoni i regije imaju povoljniju epidemiološku sliku, što znači da određene mjere mogu biti blaže u odnosu na ostatak zemlje. Pregledajte informacije o kretanju u zatvorenim javnim i otvorenim prostorima, radnom vremenu turističkih kapaciteta, objekata i trgovina koje planirate posjetiti. Pored ličnog prijevoza, u BiH je dostupan javni prijevoz koji uključuje autobuse i taksije.

 

Usluge prijevoza autobuski operateri i taksi službe pružaju isključivo uz poštivanje preporuka za sprečavanje širenja infekcije koronavirusom. Korisno je i pažljivo isplanirati samo putovanje i boravak. Možete sastaviti plan putovanja za svaki pojedinačni dan. Odaberite mjesta koja želite vidjeti i vremenski okvir za obilazak odredišta kako biste izbjegli neugodna iznenađenja tokom putovanja.

Odgovornost znači zdravlje

Kako da zajedno i sigurno uživamo u ljepotama BiH? Jednostavno je, uz praćenje zdravstvenih preporuka koje su trenutno na snazi i pridržavanje općih mjera kao što su sljedeće:

Čak i ako se osjećate zdravo, držite sigurni razmak od nepoznatih ljudi u radijusu od 1,5 do 2 metra.

Redovno i temeljito perite ruke. Koristite sapun i vodu. Dezinfekcija ruku obavezna je u zatvorenim javnim prostorima.

Ne dirajte lice neopranim ili nedezinficiranim rukama, posebno oči, nos i usta.

Ako sapun nije dostupan, koristite sredstvo za dezinfekciju ruku koje sadrži 60% do 80% alkohola.

Zračite zatvorene prostore nekoliko puta dnevno.

Pratite informacije i preporuke zdravstvenih radnika.

Ako dođe do naglog širenja respiratornih infekcija i COVID-19, izbjegavajte zatvorene prostore i veća okupljanja ljudi.

Ako počnete osjećati simptome akutne respiratorne infekcije, poput curenja iz nosa, bolova u mišićima, vrućice i kašlja, povedite računa o sebi i drugima! Obavijestite recepciju ili osoblje domaćina. Ne boravite u prostorijama s drugim ljudima, ne idite na putovanja i ne učestvujte u drugim aktivnostima.

Držite se osnovnih pravila higijene prilikom disanja ili kašlja. Bacite maramice u kantu za otpatke nakon svake upotrebe, a zatim operite ruke vodom i sapunom.

Obavezno je pokriti usta i nos maskom ili šalom u svim zatvorenim javnim prostorima. Isto važi i za otvorene prostore ako imate respiratornu infekciju ili brinete o licu koje boluje od nje.

You don't have permission to register